5 TIPS INI AKAN BUAT ANAK ANDA RAJIN MENGULANGKAJI

Seronok kan bila tengok result anak orang lain cemerlang.

Tapi anak sendiri tak nak belajar. Lagi-lagi bila dekat rumah. Asyik tengok tv je.

Kalau dibiarkan, takut anak makin lama makin malas belajar. Akhirnya nanti, terus tertinggal kat belakang.

Dalam post ni, kami akan kongsikan 5 tips yang akan buat anak anda rajin ulangkaji.

1. DIY Ruang
Ruang yang selesa dapat pengaruhi minat untuk belajar.
Wujudkan mini library di rumah, atau tempatkan satu meja belajar dalam bilik anak. Decorate meja anak dengan kata-kata motivasi supaya anak rasa seronok dan tak pressure untuk belajar.
Bila tengok meja dah hias cantik-cantik, anak pun mesti rasa tak sabar nak belajar.

2. Rancang Pembelajaran
Rancang pembelajaran anak secara mingguan.
Tempoh masa pembelajaran jangan terlalu lama. Kalau terlalu lama, anak akan mula hilang fokus. Setiap minggu, pastikan anda sudah ada plan untuk ajar anak topik apa dan di akhir pembelajaran, anda boleh menilai sama ada pengajaran teknik ni berkesan atau tidak.
Ini secara tak lansung anda dapat pantau topik yang anak anda kurang mahir.

3. Penerimaan Anak
Setiap individu mempunyai tahap penerimaan dan pembelajaran yang berbeza.
Jadi anda perlu cuba pelbagai method untuk pastikan anak anda selesa dengan cara pembelajaran yang macam mana. Ada pelajar yang lebih selesa gunakan visual, dan ada juga yang lebih selesa dengan audio.
Jadikan setiap sesi pembelajaran menarik supaya anak rasa seronok bila belajar.

4. Pujian / Motivasi
Pujian sangat beri kesan pada setiap individu.
Bila anak berjaya capai sesuatu target, bagi pujian dan kata-kata semangat. Anda juga boleh beri apa-apa ganjaran sebagai hadiah. Tapi perlu diingat supaya jangan gunakan ganjaran sebagai ugutan untuk anak belajar.

5. Tutor
Ada sesetengah anak yang tak nak belajar dengan ibu bapa mereka, tak fokus dan nak cepat habis.
Kalau keadaan ni berlaku, anda boleh cuba hantar anak ke tempat tuisyen berhampiran. Atau lebih mudah, boleh belajar dengan Medina Home Tuition yang mana tutor sendiri akan datang ke rumah anda untuk mengajar.
Ini lebih mudah terutamanya bagi ibu bapa yang bekerja dan mempunyai masa yang sangat terhad.

Dalam post ini, anda dah tahu 5 tips yang akan buat anak anda rajin ulangkaji.

Penting untuk anda gunakan salah satu tips di atas untuk elakkan anak tertekan belajar yang akhirnya menyebabkan anak semakin tertinggal pelajaran.

4 TIPS UNTUK AJAR ANAK MEMBACA AL-QURAN DENGAN SERONOK

Bila baca Al-Quran, memang rasa seronok dan tenang sangat.

Tapi anak-anak liat nak baca. Selalu ponteng kelas mengaji.

Kalau dibiarkan, takut anak makin lama makin jauh dengan Al-Quran.

Dalam post ni, kami akan kongsikan tips bagaimana nak ajar anak baca Al-Quran dengan seronok.

1. Ruang
Ruang yang selesa sangat mempengaruhi anak kita untuk membaca Al-Quran.
Wujudkan satu bilik yang jauh dari televisyen dan radio. Tempatkan satu meja dan kerusi dalam bilik tersebut.
Ini akan membuatkan anak dapat membaca Al-Quran dengan tenang, tanpa gangguan suara daripada televisyen, gajet dan sebagainya.

2. Terjemahan
Bacakan terjemahan setiap baris pada anak. Sampaikan pada anak pengajaran dan kisah-kisah yang tertulis dengan cara bercerita supaya anak-anak rasa seronok dan nak tahu lagi dan lagi.
Ini bukan saja dapat membantu anak-anak memahami setiap baris ayat, tapi kita juga dapat sama-sama menghayati segala yang tertulis dalam Al-Quran.

3. Target
Letak target pada anak-anak untuk khatam Al-Quran dalam tempoh yang ditetapkan. Dan sediakan ganjaran yang membuatkan anak akan ternanti-nanti. Ini akan membuatkan anak-anak saling berlumba untuk khatam Al-Quran. Pada permulaan mungkin anak hanya membaca Al-Quran kerana ganjaran yang diterima daripada kita, tapi lama kelamaan anak sendiri akan merasa janggal jika sehari tidak membaca Al-Quran.

4. Ustaz / Ustazah
Ada sesetengah anak yang tak mahu belajar dengan ibu bapa mereka, tak fokus dan nak cepat habis. Jika keadaan ini berlaku, kita boleh cuba hantar anak ke tempat belajar agama berhampiran. Atau lebih mudah, boleh belajar dengan Medina yang mana ustaz dan ustazah akan datang ke rumah anda untuk mengajar. Hal ini lebih mudah terutamanya bagi ibu bapa yang bekerja dan mempunyai masa yang sangat terhad.

Dalam post ini, anda dah tahu 4 tips bagaimana ajar anak baca Al-Quran dengan seronok.

Penting untuk kita didik anak sejak kecil untuk mencintai Al-Quran supaya menjadi pedoman hidup anak kelak.